Sajam sira u Bra 2015.

  • Facebook

U rujnu 2015. godine s našim malim mljekarima posjetila sam talijanski grad Bra. Tada se održavao najpoznatiji sajam sira.

Bra je grad u provinciji Cuneo, u regiji Piedmont, oko 50 km južno od Torina.

Sirana Gligora
Sirana Gligora

Nije bez razloga sajam sira u Bra. Taj predivan gradić rodno je mjesto Carla Petrinija, osnivača “Slow Food” pokreta i Fakulteta Gastronomskih znanosti, čiji je glavni kampus smješten u Pollenzu, gradiću koji se nalazi blizu Bra. Sajam sira organizira pokret “Slow Food”, a svake godine ga posjeti oko 150.000 posjetitelja.

Tako smo se i mi zaputili rano ujutro iz Torina te uživali u slasnim domaćim delicijama: medu, svim vrstama sira i proizvoda od mlijeka, kobasicama…

Od naših proizvođača bila je paška sirana “Gligora”, s čijim smo se predstavnicima uspjeli i fotografirati.

U blizini Bra se nalazi i gradić Albi koji obiluje poljima lješnjaka i dobrim vinima. Tamo smo posjetili seosko domaćinstvo “Vini Drocco”. Želja nam je bila probati vina marke Barolo. Njihove proizvode možete pronaći na stranici www.vinidrocco.it .

Sajam sira Bra
Sajam sira Bra

Obožavam takve haciende gdje ljudi fizički rade, gdje se njihova muka vidi po cijelom imanju, ali i na rukama. Gdje stariji članovi obitelji više daju na kvaliteti, a mlađi na današnjoj tehnologiji. I djeca koja skakuću, uživaju u nečemu što neka djeca iz grada nikada neće vidjeti niti na školskim izletima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *